Cara buka Buka laman web yang disekat dengan Google DNS


Seperti yang telah sedia maklum, kerajaan Malaysia telah menyekat beberapa laman web termasuklah laman perkongsian fail yang popular seperti Rapidshare dan Megaupload.
Cara yang paling mudah untuk mengatasi sekatan ini adalah dengan mengunakan Google DNS, iaitu “8.8.8.8” dan “8.8.4.4”. Ikuti panduan di bawah bagi keterangan langkah-demi langkah:

Cara-cara menggunakan Google DNS

1. Klik kanan pada ikon ‘Internet access’ pada taskbar anda, dan pilih “Open Network and Sharing Center”
2. Pada sidebar kiri, klik “Change adapter settings’”
3. Klik kanan pada sambungan Internet yang anda gunakan, dan pilih ‘Properties’
4. Pilih “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” ataupun “Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6)” dan klik pada butang ‘Properties’
5. Tandakan pada kotak “Use the following DNS server addresses” dan masukkan nilai berikut:
  • Preferred DNS server: 8.8.8.8
  • Alternate DNS server: 8.8.4.4
6. Klik OK dan tutup tetingkap tersebut. Kini ada sepatutnya sudah boleh melayari laman  web yang disekat seperti Filestube dan Rapidshare.

Sumber Maklumat dan gambar : http://sembangkomputer.com

6 ulasan:

Anonymous said...

x jd pun....

sarjan azhar said...

awak nak bukak laman web apa ? kalau movie buat macam mana pun tak boleh . kalau nak download movie download kat http://gengkakidownload.com/ kalau movie kartun om putih download kat mycinemas.net , alternatif baru :D

Nordin Mokhtar said...

klo static ip?

sarjan azhar said...

statik ip tak boleh sbb berlainan dengan dinamik ip , kalau dinamik ip kalau kita off ADSL , dia akan bertukar ip , tapi statik ip tidak

ahsdi ahmad said...

klu kes mcm wifi skolah mcm mn?..dah try cara d atas but x bleh gak..huhu

sarjan azhar said...

cikgu boleh unblock proxy. boleh guna laman web ni

1. http://unblocksit.es/
2. www.aunblock.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...